1947-1966

Jacky werd geboren op 4 juli 1947, als derde kind uit het huwelijk
van Frans Duyck (Dilbeek 1893-1963) met Henriette Vunckx (Groot-Bijgaarden 1909-1987).
Reeds van kindsbeen af ontwikkelt hij een voorliefde voor alles wat te maken heeft met tekenen en schilderen.

Zijn eerste kleurpotloodtekeningen maakt hij in het eerste studiejaar (1953) bij meester Jozef Geens.
In 1957, wanneer Jacky tien jaar oud is, wordt hij in zijn prille creatieve stappen liefdevol begeleid door kunstschilder Frans Van der Haeghen.

Jacky is een nogal stille en teruggetrokken jongen. Op 19 maart 1963 overlijdt zijn vader. Deze treurige en ingrijpende gebeurtenis werpt de vijftienjarige jongen nog meer op zichzelf terug. Jacky isoleert zich en vindt maar één uitweg om deze tragedie te verwerken: schilderen en tekenen. Op deze manier ventileert hij spanningen en gevoelens. Zijn zus Marie-Therèse en zijn broer Jan hebben hem van in het prille begin gesteund en aangemoedigd. Zich afzonderen van de wereld wordt een levensnood. Hij ervaart het leven rondom zich als een ragfijn weefsel van ontelbare gebeurtenissen, ervaringen, tegenslagen en verwonderingen waarvan hij de complexiteit probeert te verwerken in stilte, contemplatie en een hartstochtelijke overgave aan het scheppen van schilder- en tekenwerk. Jacky duikt meer en meer onder in de genesis van kleuren en vormen. Naast de puberale onrust ontwaakt in hem het intense verlangen om zowel het kleurpalet als de vakkundige en anatomische schets te beheersen. Daartoe gaat hij in de leer bij grote voorbeelden. Met een nooit aflatende ijver stort hij zich op het bestuderen van het oeuvre van Picasso, Van Gogh en vele anderen. Door het opzetten van kopieën naar oorspronkelijke schilderwerken van deze meesters, ontwikkelt Jacky door gedisciplineerde zelfstudie zijn vaardigheid als kunstschilder en tekenaar. Deze honger naar kennis en vakbekwaamheid zal hem nooit meer verlaten.
In de jonge kunstenaar broedt een uitdaging om zich blijvend én geïnteresseerd te confronteren met het werk van kunstenaars over de gehele wereld. Getuige daarvan is de lange lijst van reizen en bezoeken aan vele musea en galerijen in even zovele steden en landen.

1967 – 1968

Kosmisch gebeuren 1979 (...) en de aarde kwam langzaam voorbijgeschoven.

Kosmisch gebeuren 1979 (...) en de aarde kwam langzaam voorbijgeschoven.

In 1967 ontmoet hij André Van Laere, die voor Jacky een bijzondere vriend wordt voor het leven.
Met André deelt hij gesprekken en gezellige avonden die doordrenkt zijn van wederzijdse appreciatie en vriendschap.
Zij zullen dikwijls samen tentoonstellen.
Ondertussen studeert Jacky aan de Normaalschool Sint-Thomas te Brussel. Nu ligt de weg open naar het leven vol “Schone Kunsten”…
Gestimuleerd door bemoedigende woorden van familie en vrienden, slaat Jacky de weg in naar het voltijds artistieke onderwijs.
Het jaar 1968 is niet alleen voor Vlaanderen en Frankrijk een historisch tumultueus jaar.
Ook voor Jacky Duyck wordt dit tijdstip een memorabel en belangrijk jaar.
Hij zet een definitieve stap naar het professionele kunstenaarschap.
Hij schrijft zich in aan het Hoger Sint-Lucasinstituut te Brussel, waar hij naast de specialisatie ‘schilderen’ (dagschool), ook de avondleergangen ‘grafiek en publiciteit’ volgt.
Met zijn leergierige honger flaneert hij wekelijks langs alle Brusselse galerijen en musea.
In datzelfde jaar neemt hij voor het eerst deel aan een groepstentoonstelling in Linkebeek.
Innerlijk afgestemd op het-zich-kunnen-uitleven in kunst ontwikkelt de introverte jongen zich langzaamaan tot een jonge kerel die verlegenheid overwint, sociale schuchterheid van zich afgooit en gulzig op zoek gaat naar indrukken van mensen.
Tijdens de vakantiemaanden onderneemt Jacky een reis per auto-stop naar Duitsland en Oostenrijk. Zijn antennes gevoelig gericht op integere contacten met kunstlievende mensen. In de jaren die daarop volgen zal hij graag aansluiting zoeken bij de zwervende zielen van clochards onder Parijse bruggen en bij de flower Power van de hippie-generatie in Londen en Amsterdam, waar hij deelneemt aan verschillende kunsthappenings en ludieke straatanimaties.

1969

Maakt studies van stillevens, portretten en landschappen, met voor het eerst materie in zijn schilderijen.
Bezoek aan de grote Pop-Art-retrospectieve tentoonstelling, die grote indruk op hem maakt en de voornaamste musea in London.
Bezoek aan de Parijse musea.

Happening: improvisaties en straatanimaties in Parijs 1968-1973

Happening: improvisaties en straatanimaties in Parijs 1968-1973

1970

Dankzij de gastvrijheid van Jozef en Jeanne Van Malder kan Jacky op een graanzolder in hun boerderij een atelier inrichten…
Creëert project “Kunst op School” in Brussel.
Begint vanaf 1970 aan de creatie van “monotypes” die typisch zijn voor zijn latere oeuvre. Hij zal zich in deze techniek verdiepen en ze onderwijzen in scholen, academies en tijdens kunstsessies.
Gaat voor het eerst en regelmatig naar de Biënnale van Venetië en bezoekt musea in Lyon, Valence, Nice, Milaan,Turijn, Bologna, Bazel, Zurich, Lausanne, Bern, Genève en Keulen.
Bezoek aan de Salvador Dali-retrospectieve in Rotterdam.

1971

Werkte mee aan vele jeugdanimaties van het A.N.B.J. (Agglomeratieraad van de Nederlandstalige Brusselse Jeugd) en N.C.C. (Nederlandse Cultuur Commissie) te Brussel.
Bezoek aan musea in Parijs, Amsterdam en Rotterdam.

1972

Schildert een glasraam in de meditatie-crypte van het Nationaal Centrum “Eigentijdse Jeugd” te Groot-Bijgaarden.

Werkt gedurende een tijd als groepstherapeut voor fysisch gehandicapte kinderen bij de instelling “De Bijtjes” in Vlezenbeek (tekenen, knutselen en schilderen).Neemt deel aan het festival “Kunst, Show en Hypnose”, samen met Will Ferdy, Brigiet Tyteca, Paul Van Praet, Piet Perneel, Norbert Van Slambroeck, René Van der Speeten, e.a. in een productie van Robert Kino – Eigentijdse Jeugd.
Creëert met gevonden voorwerpen “Objets trouvés” zijn eerste “Ready Mades” in
Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez (Frankrijk).
In de Beursschouwburg optreden met “Action-Painting” met muzikale begeleiding.
Museabezoeken in Parijs.

1973

Wordt lid van de Commissie Beeldende Kunsten van het Ontmoetingscentrum Westrand te Dilbeek, alsook verantwoordelijke van de verschillende jeugd- en volwassenenateliers (tekenen en schilderen).
Eerste televisie-uitzending omtrent zijn jeugdwerk en animaties in programma “Tegendraads” van de B.R.T.
Wordt lid van de Socio-Culturele Raad van Sint-Agatha-Berchem.
Ontwerpt voor acteur-regisseur Rudi van Vlaenderen het decor van “De Kleine Mr. Nagel”, met in de hoofdrol Paul Ricour.
Mede-oprichter van de “Nacht van de Poëzie” in Vorst Nationaal te Brussel op 17 februari.
Aankoop van het schilderij “Apocalyps opus 50-73” (olie op paneel 56×96 cm) door de gemeente Sint-Agatha-Berchem.

Vernissage in cultureel centrum De Kroon in Sint-Agatha-Berchem in november 1973, Dhr . en Mevr. Frans Van der Haeghen, Willem M. Roggeman en Hugo Weckx.

Vernissage in cultureel centrum De Kroon in Sint-Agatha-Berchem in november 1973, Dhr . en Mevr. Frans Van der Haeghen, Willem M. Roggeman en Hugo Weckx.

1974

Ontwerpt en schildert voor regisseur Dries Wieme het decor voor “De Paradijsvogels”, een blijspel van Gaston Martens.
Schildert voor Herman Van Veen “De Spinse” (250×150 cm) ( toneelstuk in wereldpremière in Beursschouwburg te Brussel).
Voor jongeren vanaf 16 jaar organiseert “Eigentijdse Jeugd” i.s.m. het Ballet van Vlaanderen het “Dramatikafestival 74” waarbij Jacky jongeren bezielt bij het schilderen.
Wordt lid van verschillende socio-culturele raden in het Brusselse, waar hij tal van jeugdanimaties verzorgt op feesten, jaarmarkten, alsook in de Beursschouwburg, Mallemunt e.a.
In januari worden door Jan Toelen twee bladzijden interview gepubliceerd in de Westrandkrant.
Creëert het decor voor “De Herbergierster” van C. Goldoni in een regie van Dries Wieme.
In het C.C. Westrand te Dilbeek, onder impuls van Directeur Wilfried Vanderpooten, Schepen Jan De Craen en het Gemeentebestuur van Dilbeek, start hij het Atelier Beeldende Kunsten met jeugd- en volwassenenateliers.
In samenwerking met regisseurs Rudi van Vlaenderen en Raf Reymen, creëert en schildert hij decors : “De Les” van Eugène Ionesco en “Dromen van Ijzerdraad” van Tone Brulin, voor Toka-Leuven en de Beursschouwburg te Brussel. Ontmoet er de acteurs Paul Ricour, Marieke van Leeuwen, Jacky Morel, Yvonne Mertens, Jaak van Hombeeck, Tuur De Weert, Jaak Van Assche e.a.
Brengt samen met Brigiet Tyteca een poëtische happening i.s.m. het “Fool Moon Trio” in galerij St.-Georges in Gent (5 april) bij de tentoonstelling van Gaspard, Lucas en Jan De Vuyst.
Verschillende jeugdanimaties en schildersessies voor jongeren in jeugdhuizen.
Werkt aan het decor van “Met Treintjes Spelen” van Brian Phelan in een regie van Jacky Morel.
Bezoek aan Biënnale van Venetië met een reeks geschilderde impressies gemaakt in de camping!

1975

Illustreert verschillende gedichten voor Professor Emile Kesteman in het tijdschrift
“Het Dekschild van de Meikever”.
Geeft initiatiecursussen tekenen en schilderen in Brusselse Culturele Centra.
Ontwerpt en schildert het decor voor “De Rekening van het Kind” van auteur Walter van den Broeck in een regie van Dries Wieme.
Illustreert het gedicht “Voorjaar te Dilbeek” van Pieter Geert Buckinx n.a.v. diens 75ste verjaardag.
Werkt in de natuur bij de Gorges du Verdon, Les Baux de Provence, St.-Martin- d’Ardèche, Gorges du Tarn en Arles.
Ontwerpt verschillende wenskaarten met tekeningen uit de Provence, de Camargue en de Cévennen, gedrukt door Malaika-Artigraph.

1976

Ontvangt ereschaal (eerste eervolle vermelding) Prijs voor Schilderkunst van de stad Ronse, met aankoop van schilderij “Genesis opus 42-76” (olie 120×90) voor het stedelijk museum.
Selectie voor expo in World Trade Center te Brussel, georganiseerd door Intercommunale Haviland.
Voorzitter van de jury bij de selectie voor tentoonstelling georganiseerd door de Jong Economische Kamer van Brabant.
Organiseert samen met Brigiet zijn eerste Open-Atelier-Dagen in zijn atelier te Dilbeek.
Neemt deel aan poëzie-happening in Merchtem, samen met verschillende dichters en schrijvers.
Ontvangt op 3 juni te Parijs, tijdens een academische zitting, de zilveren medaille van de “Grand Prix Humanitaire de France” – prijs voor schilderkunst.

Ontvangt een eerste toelage van het Ministerie van Nederlandse Cultuur, als steun en waardering voor zijn kunstactiviteiten.
Televisie-uitzending “Zeven op Zeven” (21-23 mei) omtrent zijn schilderwerk.
Start met initiatiecursus voor monitoren van jeugdateliers in het Brusselse.
Tekeningen in de Provence en Camargue.
Bezoek aan musea in Vaison-la-Romaine, Arles (Musée Réattu), Aix-en-Provence, Avignon, … (Zuid-Frankrijk).
Bezoekt samen met kunstschilder Aubin Pasque het huis van Jean Brusselmans (zoon) in Dilbeek, met tal van schilderijen.

1977

Ter gelegenheid van zijn expositie in de WestrandGalerij te Dilbeek: publikatie van een kunstboek rond zijn schilderijen “Hoe aarzelend een landschap”, met teksten en gedichten van Pieter G. Buckinx, Pol le Roy, Emile Kesteman, Erik van Ruysbeek, Paul Snoek, Willem M. Roggeman e.a. Inleiding door André Van Laere.
Neemt deel aan de internationale tentoonstelling “Fantasmagie” in Galerij Luka te Boechout, waarbij Willem M. Roggeman in juni een artikel schrijft over zijn kosmische doeken in het internationaal tijdschrift “Fantasmagie”.
Tekeningen aan de Azurenkust en in de Provence: Mont Ventoux en Sault.
Werkt naar de natuur in de Gorges du Tarn in St.-Enimie; sanguinetekeningen en aquarellen.
Een reis doorheen Nepal, Indië en Kashmir en een vliegtuigvlucht tussen de ketens van het Himalaya-gebergte zullen hem inspireren voor verschillende werken.

1978

Werkt in Parijs en Montpellier en maakt er etsen en monotypes.
Werkt veel in de natuur in de “Gorges du Tarn” (St.-Enimie 1978-79) en maakt aquarellen, potloodtekeningen, gouaches en gewassen pentekeningen.
Volgt les in Etampes bij Parijs en maakt er zijn eerste etsen.
Jurylid in de “Internationale Jeugdwedstrijd van Kindertekeningen en -schilderwerken” (Gent – Galerij Pantheon). Daar ontmoet hij auteur Simon Vinkenoog.
Verscheidene werken weerhouden bij de oprichting van kunstuitleengalerij “Kunst in Huis”.
“Kunst op School” en “Kunst op Kindermaat” voor Brusselse lagere scholen.
Begint met de eerste “Atelierbezoeken” voor volwassenen met conferentie, demonstratie en bezoek van werkruimtes.
Emile Kesteman publiceert verschillende gedichten bij zijn schilderijen in het tijdschrift “Het Dekschild van de Meikever”.
Bezoek aan Cézanne-tentoonstelling in het Grand-Palais te Parijs en aan het Dali-Museum in Cadaquès en Port Lligat.
Zoekt inspiratie in Malaga (Spanje) en maakt een reeks ruimtelijke aquarellen met veel licht).

Brigiet met Wietje.

Brigiet met Wietje.

Anne-Teresa De Keersmaeker danst in het atelier terwijl Emile Kesteman gedichten schrijft voor zijn poëziebundel: “Griseries”.
Lid van de werkgroep “Brusselement” met tal van jeugdanimaties in “Wijk in de Stad”, samen met Stekelbees, John Lundström, Eva Bal en Jeugd en Theater, in het kader van 1000 jaar Brussel.
B.R.T.-Televisie-uitzending over zijn werk.
Werkt tijdens de maand april in Montpellier met etsen.
Is erg onder de indruk van Paul Klee expo in Keulen en de retrospectieve Salvador Dali in Centre Georges Pompidou te Parijs.
Studiereis naar Venetië (Peggy Guggenheim Museum e.a.), tentoonstelling Miró in Firenze, Fondation Maeght in Vence, huis en atelier van Auguste Renoir in Cagnes-sur-Mer en van Paul Cézanne in Aix-en-Provence, Picasso Museum Grimaldi in Antibes, Musée Chagall en andere musea in Nice.

1980

Werkt in het steendrukatelier van oudprofessor Jos De Maegd in Woluwe (Brussel).
Eerste eervolle vermelding “Prijs voor Schilderkunst” te Boechout. Het tijdschrift “Invitant” wijdt een integraal nummer aan zijn oeuvre.
Schildert “Christus” – “En toen sloegen ze Hem in het gezicht” voor affiche, platenhoes en poster; deze creatie is in bezit van Don Bosco Eigentijdse Jeugd te Groot-Bijgaarden.
Kunstwerk “Oertijdperk opus 6178” (olie op paneel 50×80 cm.) aangekocht door de Staat.
Voor het 7de Internationaal Filmfestival van Brussel creëert hij de generiek van de film “Kijk, er ligt een steen in het bos” van Chris Vandenbroecke, met waardevolle bekroning.
Televisie-uitzending “Dag aan Dag” met Regine Clauwaert – B.R.T. (22 februari).
Schildert op 4 juli (verjaardagsnacht in camping in Sault – Provence) een reeks “Hommages aan Zao Wou-ki 1980” naar aanleiding van diens tentoonstelling in Châteauneuf-du-Pape.
Poëzieavond met Brigiet Tyteca, Jan De Vuyst en Hilda Van Eyck in vernieuwd atelier.
Bezoek aan grote Picasso-tentoonstelling in het Grand-Palais te Parijs waarvoor hij een reeks hommages schildert.

1981

Werkt vanaf 1981 freelance voor de BRT-televisie jeugduitzendingen “Schildpadplein” met presentatie van teken-, schilder- en knutselprogramma’s in een productie van Bob Davidse, samen met Zaki en Nadine De Sloovere.
Jeugdanimatie waarbij een hele straat in het centrum van Dilbeek met kleurkrijt betekend wordt (opname BRT-televisie).
Schildert originele dia’s voor decor-projectie bij een productie “Jazz & Rock Ballet” van Ann Stein in het Westrandtheater.
Natuurstudies in de Gorges du Verdon en Alpes-de-Haute-Provence.

1982

Schrijft gedurende een heel jaar knutsel-, teken- en schilderartikels voor de “Stipkrant”, een rubriek in Het Nieuwsblad, De Standaard en De Gentenaar, dit in samenwerking met Mariette Van Halewijn.
Fotograaf Marc Polling en Fernand Deconinck maken een diareportage “Ziel en Aarde” over zijn werk, met poëzievoordracht door Brigiet Tyteca – première op 17 december in Sint-Agatha-Berchem.

Jurylid voor de kindertekenwedstrijd van het jeugdprogramma “Schildpadplein”op de BRT, met prijsuitreiking op 24 maart in Studio 5, in aanwezigheid van H.M. Koningin Fabiola; spreekt over zijn jeugdanimaties, schilderwerken en televisie-uitzendingen voor de jeugd op woensdagnamiddag.
Tekent en schildert in de Alpen (Barcelonette, Lac de Serre-Ponçon, Col d’Allos, Pic de Morgon e.a.), alsook in Firenze, Venetië en Assisi.
Aquarellen, gouaches en tekeningen in de Provence en aan de Côte d’Azur.
Bezoekt de retrospectieve-tentoonstelling van Robert Rauchenberg in Firenze en de Biënnale van Venetië.

1983

Poëzievoordracht uit het boek “Hoe aarzelend een landschap” door Brigiet Tyteca en André Van Steyvoort in ‘t Gravenhof te Dworp.
Maakt aquarellen en gewassen pentekeningen in de Provence, Monaco, Antibes, Montouroux.
Tekeningen in de natuur : Lac du Salagou, Montpellier, Camargue.
Bezoek aan Museum Salvador Dali in Cadaquès en Port Lligat.

1984

Met de reeks schilderijen “The Day After” : laureaat van het Internationaal Festival van Plastische Kunsten in Moeskroen met Prijs van de Jury en zilveren medaille.
Jurylid voor geïllustreerde opstelwedstrijd van de Generale Bank in Aalst, samen met beeldhouwer Roland Monteyne.
Fotograaf Piet De Decker maakt een diareportage “Resten” over zijn werk in zijn atelier.
Grote Nationale Prijs voor Aquarel met eervolle vermelding.
Selectie voor de Gaverprijs te Waregem.
In “50 Artistes de Belgique” schrijft Jacques Collard over Jacky Duyck: ‘symbolen’, ‘archetypes’, ‘figuratief’ en een ‘uitzonderlijke persoonlijkheid’.

Samen met Brigiet Tyteca en Karel Declercq “Praatkaffee” in Trefcentrum De Zeyp te Ganshoren (8 maart).
Opgenomen in de uitgave “Wie is wie in Vlaanderen?” sinds 1984.
Werkt in Bretagne (aquarellen) op de rotsen van de Pointe de Penhir en Presqu’ile de Crozon,
Camaret-sur-Mer.

1985

Ontwerpt litho “Don Quichotte” voor het tijdschrift Vlaanderen en gedrukt in beperkte oplage.
Tekent het portret van James Ensor voor het onuitgegeven gedicht “James Ensor ontmaskert” van Willem M. Roggeman, gepresenteerd in “De Brakke Grond” te Amsterdam (10 mei).
In september, tijdens een verblijf van drie weken in Saint-Paul-la-Coste, maakt hij een reeks tekeningen in de Cévennen in opdracht en op uitnodiging van Burgemeester Daniël Layris en uitgever Ernest Van Cutsem.

Studiereis naar Washington en bezoek aan de musea, o.a. de retrospectieve van Jim Dine.

1986

Op 11 maart wordt Benjamien † geboren, het kindje van Brigiet en Jacky.
Op 11, 12 en 13 maart schildert hij verschillende materiewerken en een schilderij als grafzerkje op het kerkhof van Dilbeek.
Bezoek aan Marieke en Felix De Boeck in atelier te Drogenbos.
Jurylid Prijs Plastische Kunsten van de Jules Van Campenhoutprijs in Meise.
Jurylid “Internationaal Festival voor Schilderkunst” in Letzeburger Artisten Center.
Studiereis naar Barcelona met bezoek aan Picassomuseum en Fondation Miro.
Kos, Kalimnos, Patmos, Lesbos en andere Griekse eilanden geven inspiratie tot oker en witte materiewerken.

1987

Op 30 oktober sterft zijn moeder; zij wordt begraven op het kerkhof van Dilbeek.
Illustreert dichtbundel “La vie, l’amour, la mort” van Paul Blondiau.
Ontwerpt en verwezenlijkt in het Kasteel-Gemeentehuis “de Viron”, in opdracht van het Gemeentebestuur Dilbeek, en onder impuls van Jozef De Ridder, de originele plafondschildering van de trouwzaal.
Ontmoet Georges Moustaki op tentoonstelling in Zuid-Frankrijk.
Schildert verschillende “Ecce Homo” werken waarbij Emile Kesteman gedichten schreef, o.a. “… en toen sloegen ze Hem in het gezicht”.
Vanaf 1987 bezoekt hij regelmatig de ateliers en de tuinen van Claude Monet in Giverny, van Auguste Renoir in Cagnes-sur-Mer, van Paul Cézanne in Aix-en-Provence (Frankrijk).

Georges Moustaki op tentoonstelling in Zuid-Frankrijk 1987.

Georges Moustaki op tentoonstelling in Zuid-Frankrijk 1987.

1988

Ontvangt talrijke scholen, groepen en verenigingen in zijn atelier (atelierbezoek en conferentie over alle teken- en schildertechnieken en kennismaking met alle materialen).
Hulde aan Jef Burm met schenking van origineel werk, Westrandtheater Dilbeek, samen met Connie Neefs en Alice Toen.
Schildert in opdracht van Eigentijdse Jeugd het portret van Jan Bosco voor het “Jubeljaar Don Bosco 1988”.
Initiatiecursus met creatie van monotypes voor het project “Kunst maakt School” in het Cultureel Centrum te Hasselt. Schildert aan de Côte d’Azur vele speelse werken in gemengde technieken.

1989

Te gast bij Felix De Boeck in zijn Atelier-zolder op 11 mei, waarbij Brigiet de twee schilders die vijftig jaar verschillen in leeftijd langdurig filmt tijdens hun gesprek.
Staat de editierechten van bepaalde wenskaarten af ten voordele van de “Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose”.
Werkt het project “Kunst op Kindermaat” verder uit naar scholen, trefcentra en culturele centra in alle Brusselse gemeenten toe.
Tekent in de Provence bij Arles, Avignon, Les Baux-de-Provence.
Kaftontwerp voor dichtbundel “Krisis” van Stefaan Platteau.
Tekent in Quiberon, Carnac, Auray en La Trinité in Frankrijk.
Aankoop door gemeente Dilbeek van de werken “Genesis 1989” (olie op doek 100×150 cm.) en “Landschap 1989” (olie op doek 65×80 cm.).

1990

Na “Kunst op Kindermaat” voor scholen in Brussel, creëert hij ook “Kunst op Kindermaat” in samenwerking met het Gemeentebestuur in Dilbeek, onder impuls van schepen Jan De Craen voor alle lagere scholen van Groot-Dilbeek.
Atelierbezoek met kennismaking en demonstratie van alle teken- en schildertechnieken. Ieder jaar bezoeken honderden jongeren uit verschillende scholen zijn atelier.
Schildert “Marine” voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou in opdracht van Interbrew.

1991

Restauratie van de Raadzaal in het Kasteel-Gemeentehuis “de Viron” te Dilbeek, alsook van de koepelplafondschildering in de voormalige kapel.
Verwezenlijkt een “Hommage aan Pieter Breugel”, een drieluik (360×170 cm) voor “Den Coninck van Spaignien” op de Grote Markt te Brussel, in opdracht van Yvan Van Hecke en Interbrew.

Studiereis naar Kreta, waar hij in de musea van Heraklion en Knossos inspiratie opdoet voor bruin-oker materiewerken (cultuurresten).
Bezoekt tentoonstelling Eugène Boudin in Honfleur (Frankrijk).

1992

Koopt de koeienstal en graanzolder dank zij Jozef en Jeanne Van Malder, om zijn atelier uit te breiden (25 februari).
Ontvangt in zijn atelier les “Poètes de la Fleur” een internationale dichtersbijeenkomst.
Jurylid voor de 2de Maurits Naessensprijs in Kasteel van Bouchout te Meise (6 november).
Speelt de rol van een kunstschilder in de BRTN-jeugdreeks “Postbus X”, naast Paul Ricour en Ludo Hellings, in regie van Gie Lavigne.
Studiereis doorheen Spanje en Portugal met bezoek aan musea in Lissabon, Sintra, Ericeira, Obidos, Bathala, Salamanca, Ciudad Rodrigo, …

1993

Uitbreiding van het 2de atelier met aankoop van paardenstal en kippenhok (28 september).
Aperitiefconcert door Anne-Marie Pay met gitaar in het kader van de tentoonstelling.
Samen met architect Paul Van Praet schildert hij de gevel van de Don Bosco Kerk in Groot-Bijgaarden.
“Kunst op Kindermaat” voor lagere scholen van Sint-Agatha-Berchem.
Ontwerpt CD-hoes voor Marcel De Jonghe bij 20 jaar Muziekacademie Dilbeek.
Jeugd- en straatanimatie in Sint-Agatha-Berchem.
Maakt tekeningen in Bretagne en in de Pyreneeën.
Aankoop van een werk “Genesis 1992-1993” (olie op doek 100×70 cm.) door de gemeente van Sint Agatha-Berchem.

1994

Aankoop door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van de werken “Genesis 1992” (olie op doek 100×150 cm.) en “Wording 1989” (olie op doek 100×150 cm.).

1995

In Auvers-sur-Oise (Frankrijk) schrijft Jeannine Dion-Guerin verschillende gedichten bij zijn schilderijen.
Studiereis doorheen Egypte en Turkije. Brengt woestijnzand en -stenen mee voor materiewerken.

1996

Speelt de rol van een kunstschilder in 2 afleveringen van de BRTN-jeugdreeks “Interflix”, samen met Paul Ricour, Ludo Hellings en Chris Van den Durpel; in regie van Gie Lavigne.
Studiereis doorheen Tunesië waaruit verschillende witte en oker materiewerken ontstaan.

Johan Verminnen in atelier, augustus 1997.

Johan Verminnen in atelier, augustus 1997.

1997

Schildert in een impressionistische sfeer met veel kleur en licht.
Madrid en Toledo met bezoek aan de musea, o.a. het Prado, Reina Sofia en Thyssen Bornemisza.
“Hommage aan Jacky Duyck” door de Muziekacademie van Dilbeek, met concert.
Film “Wijdere dan wijd” een schilderij van Jacky Duyck in wording. Opname, montage en muziek van Marcel De Jonghe,
met atelierbeelden, een overzicht en détails uit schilderijen, en een interview met Wim Van Gansbeke.(30 min.)
De sociale dienst BRTN koopt 150 lithografieën als relatiegeschenk.

Verschijnen van een kunstboek “Een Duyck in de kunst” ter gelegenheid van zijn 50 ste verjaardag.
Marcel De Jonghe en Alain Roelant organiseren een Aperitiefconcert in het Cultureel Centrum Westrand te Dilbeek, met het “Flanders Trumpet Quartet” (Alain Roelant, Peter Lejaeghere, Wim Stas en Steven Bossuyt. Zij brengen werken van barok- en hedendaagse componisten. Alice Toen draagt gedichten voor uit het boek “Een Duyck in de kunst”.
Literair Café met voordracht over “Een Duyck in de kunst” door Willem M. Roggeman.
Rechtstreekse B.R.T.2- radiouitzending “Het leven is mooi met Jacky Duyck” door Julien Put en Kris Baert.

1998

Opening van de “Galerij Jacky Duyck” in het Nationaal Centrum Eigentijdse Jeugd te Groot-Bijgaarden naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag en project “Een Duyck in de Kunst”, na 25 jaar artistieke medewerking.

Pianovirtuoos François Glorieux componeert en speelt samen met Nic Ost op de première van de expo in de Abdijhoeve te Koksijde “Contemplation”, geïnspireerd door het meditatief oeuvre van Jacky Duyck, presentatie: Frank Dingenen.
“Aardse en buitenaardse astronauten ontmoeten elkaar”, tentoonstelling in Casino van Koksijde: “De horizon voorbij”;
mag er de Russische kosmonaut German S. Titov en de Amerikaanse astronaut Loren Acton, samen met Dirk Frimout, verwelkomen op zijn tentoonstelling tijdens de Wetenschapsweek.

1999

Werkt in de Provence en de Cévennen.
Ontmoet Pierre Alechinsky in Le Paradou (Zuid-Frankrijk) op 13 april.
Bekroond door het schepencollege van Dilbeek, in het kader van “Vlaanderen-Europa 2002”, tot Vlaams ambassadeur uit Dilbeek.
Tentoonstelling in C.C. “De Oude Pastorie” in Kapelle-op-den Bos, samen met Brasser, Emiel De Bolle,
Luc De Maeyer, Karl Meersman en Urbanus. Inleiding door Gilbert Putteman en Jef Burm.

2000

Ontwerpt talrijke wenskaarten.
Verzorgt verschillende musea-bezoeken met rondleidingen in Parijs, Auvers-sur-Oise en Giverny.
Grote tentoonstelling in atelier: 1970-2000 met viering “30 jaar Atelier Jacky Duyck” in Dilbeek waarbij Walter Capiau met heel veel bezieling en kennis spreekt over Jacky Duyck en zijn oeuvre.
Cartoonist Emiel De Bolle tekent verschillende karikaturen.

2001

Illustreert in Parijs voor dichteres Jeannine Dion-Guérin de dichtbundel “Le Signe”.
Jurilid van de nationale kunsttentoonstellingswedstrijd “Mil Art 2001” samen met Luitenant-Generaal Vlieger Guido Vanhecke.
Verblijft ter inspiratie in de Ardèche en Ile-de-Ré.
Werkt aan grote formaten met olieverf en materie in talrijke schakeringen van blauwen.
Tentoonstelling in Bacob-Bank Regio Asse.
De tentoonstelling in atelier op 8 en 9 december heeft veel belangstelling.

2002

De maanden januari tot augustus staan volledig in het teken ter voorbereiding van de tentoonstelling in C.C. COLOMA-KASTEEL in Sint-Pieters-Leeuw van 25 mei tot 09 juni; en voor de tentoonstellingen in CASINO van Koksijde en KEUNEKAPEL in Sint-Idesbald-Koksijde van 07 tot 22 september.
Hij wordt tot “Vlaams Ambassadeur uit Dilbeek” benoemd om zijn uitstraling als kunstenaar.

2003

De tentoonstelling in het CASINO van Middelkerke van 3 tot 31 augustus lokte heel veel bezoekers tijdens het hoogseizoen.  Deze expo, met een nieuwe reeks marines en zeelandschappen, werd georganiseerd door VVV Dienst voor Toerisme in samenwerking met het Casino.
Studiereis naar Parijs met bezoek aan de voornaamste musea, expo Paul Gauguin en Orsay-museum.
Ter gelegenheid van “Regina Caeli – Dilbeek – 75 jaar” (R.C. 75) animeert en schildert hij samen met een groep van 25 creatieve leerlingen (laatstejaars) een reeks schilderijen ter decoratie voor de verschilllende ruimtes van het instituut.  Hij schenkt er bij deze gelegenheid ook “Impressie 2003” – een groot decoratief paneel – voor de zustergemeenschap.

2004

Studiereis naar Rome met bezoek aan de voornaamste musea, expo Paul Klee.
Tentoonstelling van 15 mei tot 30 september in Atelier-Galerij samen met Rogianne GAYTANT, beeldhouwster, in Beauvoorde.
Tentoonstelling “Een Duyck in de kunst” van 5 juni tot 15 september in Nationaal Centrum Eigentijdse Jeugd te Groot-Bijgaarden.  Opening door Mgr. Luc Van Looy, poëzievoordracht door Brigiet Tyteca en Jan De Vuyst.
In juni neemt hij feestelijk afscheid van het “Atelier Beeldende Kunsten” (A.B.K.) in C.C. Westrand te Dilbeek, waar hij dertig jaar (1974-2004) de bezieler en verantwoordelijke was.  Hij heeft gedurende 30 jaar alle jeugd- en volwassenenateliers groot gemaakt tot wat ze nu zijn, en verder bloeien onder leiding van C.C. Westrand.
In september beginnen de werkzaamheden voor aanbouw en vergroting van zijn atelier met tentoonstellingsruimte.

2005

Reis doorheen Zuid-Afrika met bezoeken aan Kaapstad, Cape Town, Stellenbosch, Durban, Zoeloeland, Drakensbergen, en de Universiteit van Pretoria.
Op 17 en 18 december is de feestelijke opening van de nieuwe aanbouw en uitbreiding van het atelier.

2006

Studiereis naar Egypte met bezoek aan tempels en graven in Luxor, Karnak, West-Thebe, Aswan, Abu-Simbel e.a.
Op 25 april beslist het gemeentebestuur van Dilbeek hem als eerste in de geschiedenis
de titel van “Ereburger van Dilbeek” toe te kennen om zijn jarenlange artistieke inzet voor de gemeenschap en zijn uitstraling als mens en als kunstenaar.
Op 3 juni opent actrice Alice Toen de tentoonstelling met recente schilderijen in G.C. “De Bosuil” in Jezus-Eik (Overijse).
Een studiereis doorheen Toscane inspireren hem tot schilderen van verschillende landschappen in olieverf; met materie en plamuur, steentjes en zand verwerkt in de verf.

Op 2 september 2006 kreeg hij officieel de titel van eerste “Ereburger van Dilbeek” en werd hem, in het Kasteel-Gemeentehuis “de Viron” in het bijzijn van verschillende
prominenten en familieleden, de eretitel door het voltallige college van burgemeester en schepenen, feestelijk overhandigd. Een uniek moment als mens én kunstenaar in het
leven van Jacky Duyck, een beloning en waardering om zijn jarenlange artistieke inzet voor de gemeente Dilbeek. Talrijke geschenken, felicitatiebrieven en mails maakten van
dit ereburgerschap een onvergetelijke dag.

Reis naar Egypte en de Rode Zee, met tocht doorheen de woestijn.
Tentoonstelling in atelier op 2,3,9 en 10 december naar aanleiding van de toekenning van de titel van eerste “Ereburger van Dilbeek”.

2007

Studiereis naar Egypte met bezoek aan tempels en graven in Luxor, Karnak, West-Thebe, Aswan, Philae, Abu-Simbel e.a.
Grootse tentoonstelling met tal van nieuwe werken in het “Casino van Middelkerke” ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag, tijdens heel de maand augustus: “Jacky Duyck aan zee”.
Groepstentoonstelling in het “Koetshuis” van de St. Adriaansabdij te Geraardsbergen van 1 tot 11 november. Samen met Rudy Baeten, Nadine De Meester, Martin Uvijn en Patrick
Van Craenenbroeck. Schilderijen en beelden.
Tentoonstelling “Het landschap van mijn gemoed” in de Zetel van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Lombardstraat te Brussel.
Open-Atelier op zondag 9 december.

2008

Wordt tot Ambassadeur van Memisa benoemd, als blijk van waardering voor zijn creatieve inzet om de werking van MEMISA onder de aandacht te brengen en haar doelstellingen te helpen realiseren.
Viering van 20 jaar “Creatief Andersvaliden Atelier” met teken- en schilderwerken van andersvaliden, in C.C. Westrand, waarvan hij de medeoprichter was in 1988.
Viering tweede ereburger zuster Lutgardis Craeynest op 7 december 2008.

2009

Jacky Duyck bij de viering in het gemeentehuis van Dilbeek met aanstelling van Paul Van Himst, als derde ereburger van Dilbeek, in het bijzijn van verschillende vrienden Eddy Merckx,
minister Guido De Padt, Michel Verschueren, Odilon Mortier e.a.

Studiereis naar Verona en de Biënale van Venetië. Bezoek aan de voornaamste musea en tentoonstellingen.
Maakt een reeks impressionistiche schilderijen met bomen en water.
Bij de viering in het gemeentehuis van Dilbeek met aanstelling van Jos Mertens, als vierde ereburger van Dilbeek.

2010

In zijn atelier te Dilbeek werkt hij nu reeds 40 jaar. 

Uitgebreide tentoonstelling in atelier en verschillende expositieruimtes.

Bij de viering in het gemeentehuis van Dilbeek met aanstelling van Alice Toen, als vijfde ereburger van Dilbeek.

Eerste prijs “Bebloemingswedstrijd”, bekroond door de jury voor de mooiste tuin van Dilbeek op 29 augustus.

2011

– Wegens groot succes van “40 jaar atelier te Dilbeek” extra opendeurtentoonstelling op 5 en 6 februari

– Tentoonstelling in BKCP-Bank te Dilbeek van 19 tot 23 september.

– In het kader van “Dilbeekse ereburgers in de kijker” een bijzondere tentoonstelling in C.C. Westrand-galerij van 9 tot 23 oktober

Op de tentoonstelling in aanwezigheid van de vijf ereburgers van Dilbeek:

VAN HIMST, Jacky DUYCK, Zuster Lutgardis CRAEYNEST, Alice TOEN en Jos MERTENS

2012

  • Bezoek aan de voornaamste musea in Wenen. (maart)
  • Studiereis doorheen Italië, belangrijkste steden, met ook bezoek aan Napels, Vesuvius, Pompei, Amalfi, Capri… (mei)
  • Uitgebreide tentoonstelling in atelier ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag, 17, 18, 24 en 25 november
  • Bezoek aan Nice, Monaco, Cap Ferrat, St. Paul de  Vence, Antibes musée Picasso… (december)

2013

  • Studiereis naar Schotland met bezoek aan de voornaamste musea in Blair, Glasgow en Edinburgh; Inverewe Gardens, Loch Ness, alsook de indrukwekkende landschappen van Highlands e.a. (augustus)
  • Eerste prijs “Bebloemingswedstrijd”, bekroond door de jury voor de mooiste kleine siertuin van Dilbeek op 25 augustus.
  • Op 25 september werd hij benoemd tot “Erelid van Rotary Club Gaasbeek” als “erkenning van zijn tomeloze inzet om jongeren, ouderen en andersvaliden werkelijk deel te laten uitmaken van onze gemeenschap”.

2014

  • Studiereis naar Oostenrijk met bezoek aan de voornaamste musea in Innsbruck. Bijzonder aangename ontmoeting met Albert II van Monaco, Prins Emanuel Filibert van Savoye en Prins Leopold van Beieren ter gelegenheid van Charity-Event in Seefeld op 22 maart 2014.
  • Studiereis naar Berlijn, Amsterdam, Honfleur, Le Havre, Duinkerke, Rijsel, Londen; museabezoeken
  • Studiereis doorheen de Balkan landen, o.a. Slovenië, Kroatië, Servië, Macedonië, Albanië

2015

  • Studiereis naar Boedapest, Auvers sur Oise, met bezoek aan musea en bezienswaardigheden
  • Studiereis naar de Baltische staten met bezoek aan de voornaamste musea in de verschillende steden van Litouwen, Letland, Estland, …

2016

Meerder atelierbezoeken met rondleiding in de verschillende expositieruimtes van het atelier.

2017

  • Museabezoeken en tentoonstellingen op verschillende dagen in Parijs.
  • Studiereis doorheen Calabrië in Italië (april).
  • Tentoonstelling in C.C. Coloma in Sint-Pieters-Leeuw 10 – 26 maart.
  • In het kader van deze expo drie succesvolle aperitiefconcerten met:
    • Sopraan Françoise Vanhecke
    • Poëzie voordracht door Alice Toen en pianobegeleiding door Jos Mertens
    • Optreden van dwarsfluitiste Sarah Rulli en accordeonist Luca Colantonio 

2018 

  • Studiereis naar Anzère in maart (Zwitserland) en Amalfi in april (Italië)
  • Bezoek en rondleiding gans het jaar aan kasteel en tuinen van Chantilly, Auvers-sur-Oise (V. Van Gogh) en Giverny ( Atelier en tuinen Claude Monet)
  • Bezoek aan Le Crotoy en Etretat 
  • Tentoonstelling in atelier (november) met talrijke rondleidingen.

2019 

  • Museabezoeken en tentoonstellingen in Parijs, Dijon, St. Rémy-de-Provence en Madrid, alsook in St. Paul de Vence, Antibes, St. Jean Cap Ferrat en Nice in december.

2020 

  • De viering en uitgebreide tentoonstelling “Jacky Duyck 50 jaar in atelier te Dilbeek” kan wegens de CORONA- maatregelen niet doorgaan en wordt verplaatst naar een latere datum.

2023 

  • Uitgebreide tentoonstelling en viering “Jacky Duyck 50+3 jaar in atelier te Dilbeek” (10-11 en 17-18 juni)